چالشی‌ترین بودجه تاریخ اقتصاد ایران

بودجه سال ۱۴۰۴ رژیم آخوندی  هنوز مورد بررسی مناسبی قرار نگرفته؛ اما همین میزان که موضوعات این بودجه بررسی شده، نشان می‌دهد که این بودجه هم نه ‌تنها مشکلی از اقتصاد و معیشت مردم حل نمی‌کند بلکه گره‌های بیشتری به شرایط قفل شده‌ اقتصادی می‌زند

همتی وزیر اقتصاد دولت پزشکیان میزان کسری بودجه را ۸۵۰هزار میلیارد تومان اعلام کرد، اما رقم واقعی بسیار بیش از این است. به‌نوشته روزنامه حکومتی جهان صنعت (اول آبان) «به‌نظر می‌رسد با ادغام مصارف هدفمند‌سازی یارانه با بودجه عمومی دولت، از همین الآن کسری بودجه دولت به بیش از ۴۰درصد برسد». روزنامه حکومتی آرمان امروز (۲۳مهر) میزان کسری واقعی بودجه را «یک و نیم هزار میلیارد تومان بدهی و ۶۰۰هزار میلیارد تومان کسری» ارزیابی می‌کند.

روزنامه فرهیختگان (۲آبان) رقم واقعی کسری بودجه را ۸۰درصد بیشتر دانسته و می‌نویسد: «تراز عملیاتی سال۱۴۰۴ با احتساب موارد فرابودجه و هدفمندی انتقال‌ یافته به بودجه عمومی نشان از کسری معادل ۱۸۰۵همتی است».

به‌طور ساده و خلاصه، دولت برای تنظیم دخل و خرج خود و تأمین هزینه‌هایش، از سیستم بانکی استقراض می‌کند. بانکها در تلاش برای جبران ناترازی خود، به افزایش خلق پول روی می‌آورند که این امر منجر به افزایش نقدینگی با ابعاد دهشتناک ۹هزار هزار میلیارد تومانی شده است. اثر بلافصل این حجم سرسام‌آور نقدینگی بدون ایجاد تولید، بی‌ثباتی اقتصادی و تورم بیش از ۵۰درصدی طی ۷سال متوالی است که تمام توش و توان مردم ایران را مکیده و نابود کرده است. از سوی دیگر «دولت برای کنترل اثرات تورمی، ناچار به استقراض بیشتر از بانک مرکزی و سیستم بانکی می‌شود» (آرمان امروز ـ اول آبان). و این دور و تسلسل مرگبار هم‌چنان ادامه می‌یابد و کشور را در گرداب ورشکستگی اقتصادی بیشتر و بیشتر فرو می‌برد.

لطفا به اشتراک بگذارید: