حکم بازداشت خامنه‌ای

عصر روز ۲۷ تیر ۱۳۷۳ (۱۸ جولای ۱۹۹۴) ساختمان ۷ طبقه مرکز فرهنگی یهودیان (آمیا) در بوینس آیرس پایتخت آرژانتین با یک اتومبیل وانت رنوی بمب‌گذاری شده با ۲۷۵ کیلو مواد منفجره، هدف قرار گرفت و ساختمان تقریباً به‌طور کامل تخریب شد. تعداد نهایی کشته‌شدگان این جنایت بزرگ بر اساس تحقیقات قاضی آلبرتو نیسمن ۸۸ کشته بود. این عمل تروریستی بزرگترین عمل از این نوع در تاریخ آرژانتین بود.

کریستنا فرناندز رئیس‌جمهور وقت آرژانتین در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به تاریخ ۲۴ سپتامبر ۲۰۰۸ خواستار محاکمه ۶ تن از سران و مقامات رژیم ملایان از جمله هاشمی رفسنجانی شد. این افراد به‌دلیل نقشی که در انفجار آمیا داشتند تحت تعقیب قضایی مقامات آرژانتین قرار دارند.

البته‌ها دولت وقت آرژانتین در مقابل رژیم سر خم کرد و بر سر مسیر تحقیقات سنگ‌اندازی کرد و در این مسیر قاضی نیسمن که شواهد بسیاری از دخالت مستقیم رژیم در دست داشت به طرز مشکوکی در آپارتمانش به‌قتل رسید.

این پرونده هم‌چنان ادامه دارد و شواهد دخالت رژیم و نقش آن در این انفجار جنایتکارانه قابل کتمان و چشم‌پوشی نیست.

اکنون، سال‌ها پس از این فاجعه، یک دادستان آرژانتینی درخواستی جنجالی ارائه کرده است.

از دادگاه فدرال آرژانتین خواسته است تا حکم بازداشت ملی و بین‌المللی برای ولی‌فقیه ایران، آیت‌الله علی خامنه‌ای، صادر کند.

سباستین باسو، دادستان ارشد پرونده بمب‌گذاری آمیا که پس از قتل دادستان سابق، آلبرتو نیسمن، در سال ۲۰۱۵ جانشین او شد، از قاضی فدرال دانیل رافکاس درخواست کرد تا خامنه‌ای را برای بازجویی احضار کند و حکم بازداشت بین‌المللی از طریق اینترپل صادر نماید.

او هم‌چنین به نیروهای امنیتی فدرال آرژانتین دستور داد که در صورت ورود خامنه‌ای به خاک آرژانتین، او را بازداشت کنند.

باسو در نظر حقوقی خود که به دادگاه ارائه کرده، استدلال نمود که خامنه‌ای نقش محوری در برنامه‌ریزی این حمله داشته و فتوا و مجوز این انفجار را داده است.

باسو هم‌چنین اظهار داشت که خامنه‌ای نه‌تنها یک چهره سیاسی کلیدی در ایران است، بلکه مستقیماً بر سیاست خارجی و عملیات نظامی این کشور نظارت دارد. او خاطرنشان کرد که خامنه‌ای، حسن نصرالله، دبیرکل پیشین حزب‌الله را به‌عنوان نماینده خود در لبنان منصوب کرده بود و تأکید کرد که تمامی سیاست‌های نظامی و خارجی ایران تحت نظارت مستقیم اوست.

تقاضای بازداشت خامنه‌ای نشان‌دهنده تغییری مهم در رویکرد پیشین دادستانهای دولتی است که خامنه‌ای را به‌دلیل جایگاهش دارای مصونیت دیپلماتیک تلقی می‌کردند.

این پرونده هم‌چنان یکی از مرگبارترین حملات تروریستی در تاریخ آرژانتین به‌شمار می‌رود. درخواست باسو نه تنها به‌دنبال عدالت برای قربانیان است، بلکه به چالش کشیدن مصونیت‌های سیاسی و دیپلماتیک را نیز در دستور کار خود قرار داده است.

لطفا به اشتراک بگذارید: