مذاکره با آمریکا و جنگ گرگها در درون رژیم
من با گروههای مختلف در مورد ایران صحبت کردهام
ما خیلی سریع درباره ایران تصمیم خواهیم گرفت
س: آیا شما با ویتکاف امروز دیدار داشتید؟
ترامپ: بله دیدار داشتم با او ملاقات داشتم او دیدارهای خوبی در مورد خاورمیانه داشت و همچنین دیدارهای خوبی در رابطه با اوکراین و روسیه داشته.
س - آیا در مورد ایران ما را بهروز میکنید؟
ج – من با گروههای مختلف در مورد ایران دیدار داشتم. ما خیلی سریع درباره ایران تصمیم خواهیم گرفت.
وزیر دفاع آمریکا، در مصاحبه با فاکس نیوز در پاسخ به سؤالی در مورد مذاکره در مورد برنامه اتمی رژیم گفت:
«رئیسجمهور ترامپ در این مورد مطلقاً و کاملاً جدی است. او بارها تأکید کرده که رژیم ایران نباید بهسلاح هستهیی دست یابد؛ این موضعی است که طی ۲۰سال گذشته بهطور پیوسته بر آن پایبند بوده. ترامپ میخواهد این مسأله از طریق مذاکره و بهصورت مسالمتآمیز حل شود، و بههمین دلیل وارد گفتگوهای مستقیم شده و برای آن ضربالاجلی تعیین کرده است»
هگست افزود: «ترامپ قاطعانه معتقد است اگر نتوان در میز مذاکره بهنتیجه رسید، گزینههای دیگری نیز وجود دارد، از جمله اقدام نظامی وزارت دفاع، تا مطمئن شویم رژیم ایران هرگز به بمب هستهیی دست پیدا نکند. البته امیدواریم هرگز به آن نقطه نرسیم»
پیت هگست ضمن اشاره به حملات آمریکا به حوثیها گفت:
«این حملات این پیام روشن را به رژیم ایران میفرستد که:
با آمریکا شوخی نکن. پای میز مذاکره بیا، برنامه هستهایات را بهطور کامل از میان بردار، تا به چنین سرنوشتی دچار نشوی».
آکسیوس ۲۵ فروردین، بهنقل از دو منبع آگاه از مذاکرات هستهیی میان آمریکا و رژیم ایران نوشت: دور دوم این مذاکرات قرار است روز شنبه در رم برگزار شود. بهگفته اکسیوس برگزاری دور دوم در رم پیشنهاد طرف آمریکایی بوده و رژیم ایران آنرا پذیرفته است ولی کماکان میگوید که واسطه و مسئول برگزاری گفتگوها عمان است که رژیم آنرا ترجیح میدهد.
سایت آکسیوس همچنین بهنقل از منابع خود نوشته است که:
روز شنبه گذشته ویتکاف و عراقچی، ۴۵دقیقه رودررو با هم گفتگو کردند که این مدت طولانیتر از آن چیزی است که بهطور علنی اعلام شده بود. آکسیوس بهنقل از این منابع افزود: گفتگوهای روز شنبه گذشته با فضایی از بیاعتمادی و شکوه و شکایت طرف ایرانی از خارج شدن ترامپ از برجام آغاز شد. طرف آمریکایی نیز تردیدهای خود را نسبت بهنیات رژیم ایران در مورد برنامه هستهییاش مطرح کرد.
صحبتهای رودرروی عراقچی با ویتکاف و مدت زمان آنکه عراقچی آنرا در حد سلام و علیک در چارچوب نزاکت و عرف دیپلماتیک توصیف کرده بود، در داخل باندهای رژیم مزید بر علت شده و بر جنگ گرگها در منتهای ضعف و استیصال رژیم افزوده است.
توجیهات وزارتخارجه رژیم درباره مذاکرات!
بقایی سخنگوی وزارتخارجه رژیم ـ ۲۵ فروردین ۱۴۰۴
خبرنگار: شاهد هستیم که در آستانه دور دوم مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا سخنگوی وزارتخارجه آمریکا گفته ایران باید جدیت بیشتری داشته باشه، همزمان آمریکاییها به تحریمها هم ادامه میدهند بفرمایید بهعنوان در واقع دستگاه دیپلماسی کشور موضع وزارتخارجه در این باره چه هست و همینطور مهمترین محورهای مورد گفتگو در نشست روز شنبه را هم اگر ممکن هست بفرمایید
بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه:
خب این مواضع متناقضی ست که از سوی مقامهای مختلف آمریکایی بیان میشه این تناقض رو خودشون باید بتوانند حل بکنند. یکی از دلایل مذاکره غیرمستقیم اساساً همین هست که شما نمیتوانید همزمان مدعی مذاکره باشید و در عینحال به سیاست فشار، تحریم و تهدید ادامه بدهید بنابراین مطلقاً چنین رویکردی پذیرفتنی نیست و ما مواضعمان را در این باره کراراً اعلام کردیم. در مورد مستقیم یا غیرمستقیم بودن خیلی توضیح داده شده دلیل اینکه مذاکره مستقیم صورت نمیگیره چون مؤثر نیست چون مفید نیست.
خبرنگار: آقای گروسی قرار شد که یک تمهیداتی اندیشیده بشود یک سری جزئیات در مورد سفرشان، سفر ایشون قطعی شده؟ اگر لطف کنید زمانش اگر قطعی شده بفرمایید.
یک ادعایی هم یکی از روزنامههای آمریکایی مطرح کرده بود در مورد اینکه آقای عراقچی و ویتکاف ۴۵دقیقه در عمان گفتگو کردند نه اینکه یک احوالپرسی کوتاه، اگه در این خصوص هم توضیح بفرمایید ممنون میشوم.
بقایی: توافق اصولی من هفته گذشته عرض کردم برای سفر آقای گروسی بهتهران انجام شد در تماس تلفنی چند روز قبل وزیر محترم با ایشون بنابراین اصل سفر تفاهم شده.
خبرنگار: سکوت رسانهیی طرف آمریکایی در مقابل چند نوبت موضعگیری ایران درباره مذاکرات میفرمایید حالا چه برداشتی برای دستگاه دیپلماسی میتوانه داشته باشد در حالیکه پیش از مذاکرات در واقع اظهارنظرهای خلاف واقعی علیه ایران ما از طرف آمریکا داشتیم اما بعد از اون اظهارنظر تنشزایی وجود نداشت آیا این جزیی از گفتگوها بوده؟
و اینکه اگه دستورالعملی برای دور دوم مشخص است بفرمایید.
بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه:
خب دستورالعمل هیأت نمایندگی جمهوری اسلامی ایران برای مذاکرات خیلی روشن هست همون دستورالعمل قبلی ست در چارچوبهای کاملاً مشخص و تعیین شده برای تعیین منافع ملی جمهوری اسلامی ایران در همون دو حوزهای که عرض کردم طبیعی ست که با توجه به روند مذاکراتی هرجا که لازم باشد تطبیق و تطابقهای لازم صورت خواهد گرفت ولی موضع اصولی و چارچوب کلی همان است که در جریان گفتگوهای مسقط مبنای عمل بود. در مورد اینکه چرا اونها از لحاظ رسانهیی بنا به تحلیل شما سکوت کردند یا نکتهای نگفتند این باز عرض میکنم چیزی است که باید، شما میتونید تحلیل بکنید ما هم تحلیل خودمون رو داریم ولی خب قاعدتاً طرفهای مقابل باید جواب بدهند چرا اینکار رو کردند ولی و در این مورد قاعدتاً تفاهمی بین طرفها نبوده یعنی این چیزی است که هر کس طرف خودشون تصمیم میگیرند مهم این هست که ما بهعنوان وزارت امور خارجه خودمون رو موظف دیدیم و موظف میدونیم که در تعامل نزدیک با اهالی رسانه اطلاعرسانی لازم رو انجام بدیم با کمک شما مانع بشویم از انتشار اخبار، گزارشها و روایتهای نادرست التهاب زا و بعضاً کاملاً انحرافی برای تخریب روندهای موجود این تعهدی است که انشاءالله ما در ادامه هم دنبال خواهیم کرد.
خبرنگار: یه مسألهای هم اگر خواستید جواب بدهید گفته شد که اون دیداری که اون برخوردی که در واقع بین آقای عراقچی و آقای ویتکاف اتفاق افتاد عبور از خط قرمز بود آیا شما خط قرمزی رو رد کردید و آیا تذکری داده به وزارت امور خارجه یا نه؟ خیلی متشکرم
بقایی: من حقیقتش رنگی در اونجا ندیدم نکتهیی که هست ببینید دیپلماتهای ایرانی همیشه قائل و عامل به نزاکت دیپلماتیک بودند ما در برخورد با دیپلماتهای آمریکایی در سطح سازمان ملل متحد یا در سایر مجامع بینالمللی اگر به دیپلمات جمهوری اسلامی ایران سلام بشود ما سلام علیک میگوییم یعنی جواب در واقع این بخشی از نزاکت دیپلماتیک است در مورد بقیه حواشی هم که ایجاد شده همونطور که خود آقای دکتر عراقچی توضیح دادند واقعاً بعد از حدود دو ساعت و نیم دو ساعت و ۲۰دقیقه گفتگوی غیرمستقیم و تبادل پیام و موضع فکر میکنم چهار دور خب این در آخرین لحظات در هنگام خداحافظی با میزبان عمانی و تشکر از وزیر خارجه محترم عمان این سلام علیک صورت گرفته بنابراین بقیه این حواشی که در این مورد ایجاد شده رو ما خواهش میکنیم خیلی بهش بها ندهید
در ادامه جنگ گرگها بر سر مذاکره با آمریکا، آخوند نبویان نوشت: تلاقی و سلام و علیک عراقچی با نماینده آمریکا در مذاکرات عمان، غیرضروری، نادرست و غیرقابل توجیه است.
کیهان خامنهای نوشت: ترامپ، هر چند باجخواهی حداکثری میکند و پنهان هم نکرده، اما برای اینکه مذاکرات شکل بگیرد، به چهارچوببندی ایران تن داده است. او میخواهد ما را بهمذاکره و توافق (محدود) آلوده کند، تا سپس بتواند منویات بعدی را با گروگان گرفتن توقع دولت ایران (یعنی لغو تحریمها)، پیش ببرد. این، همان عملیات فریبی است که دولت اوباما با دولت روحانی ترتیب داد.
کیهان افزود: انکار واقعیت و خوشخیالی به جای هوشمندی و درایت، واقعیت را تغییر نمیدهد. ترامپ، قاتل قاسم سلیمانی و نقضکننده توافق برجام است.
ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه روز دوشنبه اعلام کرد :
فرانسه، بریتانیا و آلمان درباره مذاکرات هستهیی میان آمریکا و رژیم ایران هوشیار خواهند بود تا اطمینان حاصل کنند که این مذاکرات با منافع اروپایی مطابقت دارد. بارو هنگام ورود به نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در لوکزامبورگ گفت: «ما همراه با دوستان و شرکای بریتانیایی و آلمانی خود هوشیار خواهیم بود تا اطمینان حاصل کنیم که هر گونه مذاکرات احتمالی میان آمریکا و رژیم ایران با منافع امنیتی ما در ارتباط با برنامه هستهیی ایران مطابقت داشته باشد».