پیامد‌های مذاکره رژیم با امریکا

جیمز بلر معاون رئیس دفتر کاخ سفید:

ما چیزی کمتر از خلع‌سلاح در زمینه استفاده‌های تسلیحاتی غنی‌سازی

یا تأسیسات غنی‌سازی را نخواهیم پذیرفت

جیمز بلر، معاون رئیس دفتر کاخ سفید، روز یکشنبه ۲۱‌اردیبهشت در مصاحبه با فاکس نیوز گفت: «اولویت اصلی ما همان است که پرزیدنت ترامپ در خط‌مشی روشنی ترسیم کرده: «رژیم ایران به‌هیچ‌وجه نباید به‌سلاح هسته‌یی دست یابد. آنها نمی‌توانند سلاح هسته‌یی داشته باشند و ما چیزی کمتر از خلع‌سلاح در زمینه استفاده‌های تسلیحاتی غنی‌سازی یا تأسیسات غنی‌سازی را نخواهیم پذیرفت. اگر آنها خواستار برنامه هسته‌یی غیرنظامی باشند، این گزینه‌یی است که سفیر و‌یتکاف درباره آن صحبت کرده است. بنابراین هدف اصلی ما از این مذاکرات، تعیین گام‌های بعدی و جزیی‌تر کردن آنهاست».

خبرگزاری فرانسه ۲۱اردیبهشت گزارش داد: ایران و آمریکا روز یکشنبه مذاکرات هسته‌یی در عمان را بدون هیچ پیشرفت آشکاری در بن‌بست عمومی بر سر غنی‌سازی به‌پایان رساندند، اما هر دو طرف برنامه‌هایی را برای مذاکرات آینده تأیید کردند.

این چهارمین دور مذاکرات بود که تقریباً یک‌ماه پیش آغاز شد و نشان‌دهنده بالاترین سطح تماس بین دو دشمن از زمان خروج واشنگتن از توافق هسته‌یی تاریخی در سال ۲۰۱۸، در دوره اول ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ، بود. هر دو طرف در ۳دور قبلی پیشرفتهایی را گزارش کرده بودند و روز یکشنبه ایران گفت که این جلسه "دشوار اما مفید"بود، در حالی که یک مقام ارشد آمریکایی گفت که واشنگتن"دلگرم شده" است.

عراقچی پس از دور چهارم مذاکره

از نظر ما غنی‌سازی باید ادامه پیدا کند

و هیچ جای مصالحه در خصوص آن وجود ندارد

عراقچی وزیر خارجه رژیم ـ ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۴

«عرض بکنم که به‌رغم دشواری که داشت و صراحتی که در مذاکرات بود اما بحثهای بسیار مفیدی انجام شد و ما می‌توانیم الآن بگیم که دو طرف درک بهتری از مواضع همدیگه دارند و مقدار زیادی موضوعات اصلی مورد اختلاف الآن بیشتر در مورد بحث شده ابعادش بیشتر باز شده درک بهتری وجود داره الآن مواضع یه مقداری به‌هم نزدیک‌تر شده، می‌تونم عرض بکنم و در نهایت به‌نظرم که میشه گفتگوها را رو به‌جلو ارزیابی کرد. ما تصمیم گرفتیم که این مذاکرات ادامه پیدا بکنه هر دو طرف مصمم هستند و برای جلسه بعدی توافق شده اما روزش و محلش با توجه به‌برنامه‌هایی که هر دو طرف دارند و تنظیم میشه مقدار سخت هست رو به‌عهده وزیر‌خارجه عمان گذاشتیم که تنظیم بکنند ولی فکر می‌کنم مثلاً با فاصله تقریباً یه هفته حالا یکی دو روز کم و زیاد برگزار خواهد شد».

خبرنگار رژیم: درباره مسائل فنی گفتگوهایی که فنی با توجه به این‌که شما اشاره کردید جدی‌تر بوده این دوره از گفتگوها چه صحبت‌های شد در حوزه رفع تحریم و موضوع غنی‌سازی؟

عراقچی:« دو موضوع که شما اشاره کردید ازموضوعات اصلی مذاکره هستند از نظر ما غنی‌سازی یک موضوعی هست که حتماً باید ادامه پیدا بکنه و هیچ جای مصالحه در خصوص اون وجود نداره ممکنه ابعادش، اندازه‌هاش، سطحش میزانش این‌ها به‌جهت اعتمادسازی مثلاً در یک دوره‌ای محدودیت‌هایی برایش قائل بشیم، مشابه بار گذشته، ولی اصل موضوع غنی‌سازی اصلاً قابل مذاکره حتی نیست، همین‌طور بحث تحریم‌ها، ما منظور ما از مذاکره و مقصود ما از مذاکره طبیعی است که رفع تحریم‌ها است. رفع تحریم‌ها در هر شرایطی یکی از پایه‌های مذاکره ما هست و خب این مورد توافق دو طرف قرار دارد، الآن همان‌طور که عرض کردم ما در موضوعات اختلافی الآن خیلی به‌هم نزدیکتر شدیم حداقل همدیگر رو بهتر درک می‌کنیم، به‌نظرم مواضع ما که کاملاً روشن هست، الآن دقیقاً برای طرف مقابل ما ابعادش شناخته شده و من امیدوار هستم که در ادامه ما پیشرفت بهتری داشته باشیم».

سناتور تد کروز در مصاحبه با فاکس نیوز

هدف باید برچیدن کامل برنامه هسته‌یی رژیم ایران باشد

به‌گونه‌ای که سانتریفیوژها تخریب و حذف شوند

سناتو تد‌کروز، عضو ارشد کمیته‌های روابط‌خارجی و قضایی‌آمریکا روز یکشنبه۲۱‌اردیبهشت در مصاحبه با فاکس نیوز گفت: «باید بگویم، تفاوت چشمگیری بین قاطعیت رئیس‌جمهور ترامپ در قبال رژیم ایران و ضعف و مماشاتی که بایدن طی چهار سال گذشته نشان داد، وجود دارد. اکنون که رئیس‌جمهور ترامپ دوباره به‌قدرت بازگشته، خط قرمز روشنی ترسیم کرده است. رژیم ایران باید ظرفیت‌های هسته‌یی خود را برچیند و سانتریفوژهای خود را متوقف کند. تنها راه‌حل قابل‌تأیید، برچیدن کامل این برنامه است و من اطمینان کامل دارم که رئیس‌جمهور این موضع را حفظ خواهد کرد».

تد‌کروز افزود: «ما نمی‌توانیم به‌این رژیم اعتماد کنیم، زیرا بارها و بارها نشان داده‌اند که دروغگو هستند. همین الآن خامنه‌ای فعالانه در تلاش برای ترور دونالد ترامپ است و قاتلانی اجیر کرده تا او و مایک پمپئو، وزیر امور خارجه پیشین، و جان بولتون، مشاور امنیت ملی پیشین، را ترور کند. افراد این رژیم کسانی نیستند که بتوان به‌آنها اعتماد کرد، به همین دلیل هدف باید برچیدن کامل برنامه هسته‌یی آنها باشد، به‌گونه‌یی که سانتریفیوژها از بین برده، تخریب و حذف شوند. همان‌طور که رئیس‌جمهور ترامپ اخیراً اظهار داشت، این کار می‌تواند به‌صورت "مسالمت‌آمیز"یا "غیرمسالمت‌آمیز" انجام شود."مسالمت‌آمیز"به این معناست که رژیم ایران موافقت کند و ما خودمان این تأسیسات را برچینیم. "غیرمسالمت‌آمیز" یعنی در صورت امتناع این رژیم از مذاکره ما باید وارد شویم و آن تأسیسات را از بین ببریم».

پزشکیان:  ما گفتگو می‌کنیم برای این‌که دنبال جنگ نیستیم

قرار نیست که این دستاورد را به‌همین سادگی به آنها بدهیم

یک عده خیال می‌کنند ما در ضعف هستیم

پزشکیان - تلویزیون رژیم ـ ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۴

«جمهوری اسلامی ایران دنبال سلاح هسته‌یی نیست، اینها هم گفتند که می‌خواهند مطمئن بشوند که ما به‌سلاح هسته‌یی نمی‌خواهیم، دست پیدا کنیم، ولی این‌که بیایند و اعلام بکنند که ما در حقیقت بحث صلح‌آمیز بودن تحقیقات در انرژی هسته‌یی‌رو کنار خواهیم گذاشت و بعد اینها بخواهند، با ما مذاکره کنند این اصلاً یک چیزی است که به هیچ‌وجه قابل‌قبول نیست، ما قرار نیست که مثلا این دستاورد رو به‌همین سادگی بخواهیم مثلاً به‌اونها بدهیم یک عده هم خیال می‌کنند ما در ضعف هستیم حالا توی این رسانه‌ها و اینها یک حرف‌هایی می‌زنند. اینها خیال خامی است که اینها تصور بکنند بتوانند دست‌آوردهایی که عزیزان ما به‌خاطرش خون دادند، جان دادند، به‌این سادگی معامله بکنیم، ما گفتگو می‌کنیم، برای این‌که صلح‌رو می‌خواهیم‌، ما گفتگو می‌کنیم، برای این‌که دنبال جنگ نیستیم، ما گفتگو می‌کنیم برای این‌که در حقیقت به‌دنیا ثابت بکنیم که از گفتگو فرار نمی‌کنیم، به‌هیچ‌وجه جمهوری اسلامی دنبال ناآرامی در منطقه نیست، این اسراییل است که داره ناآرامی در منطقه درست می‌کنه، این کشورهای اسلامی در منطقه با هم برادرند می‌تونند با همدیگه دست به‌دست هم بدهند و صلح رو در منطقه پایدار کنند».

شکوه و شکایت عراقچی از نقش اروپا

و نگرانی از مکانیسم ماشه

عراقچی در یادداشتی به لوپوئن فرانسه که ۱۱‌اردیبهشت منتشر شد، نوشت: «در جریان گفتگوهای حساس — از جمله مذاکرات غیرمستقیم میان ایران و آمریکا — دیپلمات‌های اروپایی اغلب نقشی جز ناظر منفعل ندارند. منافع اقتصادی وعده داده شده در چارچوب برجام هرگز محقق نشد، زیرا شرکت‌های اروپایی ترجیح دادند به‌تحریم‌های آمریکا پایبند باشند تا تعهدات دولتهای خود را اجرا کنند. این مسأله به‌ویژه در موضع‌گیری اخیر سه کشور اروپایی درباره ”مکانیزم ماشه“مشهود است؛ سازوکاری که قرار بود ابزار حل و فصل اختلافات در مرحله نهایی باشد، اما اکنون به‌اهرم فشار دیپلماتیک علیه ما تبدیل شده است».

عراقچی در این یادداشت نوشته است: «در دوران دولت قبلی آمریکا، سه کشور اروپایی میانجی کلیدی میان تهران و واشنگتن بودند و ایران نیز نقش سازنده‌یی ایفا کرد. اما با کاهش اراده سیاسی در واشنگتن، اروپایی‌ها به‌تدریج تلاش‌های خود را کنار گذاشتند و به جای بازنگری در راهبردشان، موضعی تقابلی اتخاذ کردند — با مطرح کردن موضوعات حقوق‌بشری یا روابط مشروع ایران با روسیه به‌عنوان بهانه‌یی برای فاصله‌گیری دیپلماتیک. نتیجه این شد که ایران امروز بیش از برخی نهادهای رسماً تروریستی معرفی‌شده از سوی شورای امنیت سازمان ملل، تحت تحریم قرار دارد. عراقچی می‌افزاید: «بارها دعوت به ازسرگیری گفتگوهای جدی کرده‌ام. از جمله در نشست سال گذشته مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک، اما به این پیشنهادها هیچ پاسخی داده نشد.

 

لطفا به اشتراک بگذارید: